Matou

Matou is een atelier waar elke sjaal met de hand wordt beschilderd gebruik makend van verschillende technieken. De basis is altijd een zijde of katoenen sjaal met een met de hand ingerolde zoom. Er zijn twee zijde types die ik gebruik de pongee  dat is een fijne glanzende zijde die soepel valt en ondoorzichtig is en de chiffon dat is een zeer dunne en gaasachtige zijden stof die doorzichtig is. De katoen die ik gebruik is een fijne batist die soepel valt.

Motieven

De kleuren die ik gebruik bij het beschilderen van de zijdes zijn heel helder en intens. Bloemmotieven en dieren zijn een inspiratie voor de patronen die ik toepas. Ook vind ik mijn inspiratie in patronen  uit de Arabische kunst en de motieven uit de Art Deco periode, zo gebruik ik ook zilver en goud als versieringen op mijn sjaals. Bij het beschilderen van de katoen maak ik gebruik van de batik techniek, deze kleuren zijn door de opeenvolgende kleurbaden mooi met elkaar in balans.

 

Technieken

Door verschillende technieken toe te passen kan je op een stuk stof een gelaagdheid bereiken. Een stof wordt dan in opeenvolgende fases met deze technieken bewerkt.  Soms is het uitgangspunt een sjaal die al een kleur meegekregen heeft en behandel ik de sjaal met de weghaal techniek waarbij je verf weg haalt met behulp van een pasta en de ondergrond weer tevoorschijn komt. Met sjablonen kan je ook verf weghalen en opbrengen om je patroon aan te brengen. Met de batik techniek dek je met behulp van was delen af die je in je volgende bad niet geverfd wil hebben, zo bouw je in een aantal verfbaden je kleuren en patronen op. Met de Shibori techniek bind je stukken stof af met garen of met plankjes en zo blijven ook stukken stof ongeverfd. Het zeefdrukraam geeft ook veel mogelijkheden om verf aan te brengen op de stof. Door gedeeltes af te dekken op het zeefdrukraam worden patronen overgebracht op de stof. De verf wordt doormiddel van een rakel door de zeef op de stof gedrukt.

Opleiding en workshops

Nadat ik de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam heb afgerond afdeling Tekenen en Schilderen ben ik de laatste jaren me gaan verdiepen in het bewerken van stoffen. Op dit moment volg ik verschillende workshops op het gebied van stofbewerking. Door het bijleren van technieken is mijn werk  in ontwikkeling en heb ik meer mogelijkheden om mijn ideeen tot uitdrukking te brengen.

In opdracht

Als u een sjaal in een bepaalde kleur wil hebben of met bepaalde motieven dan kan ik deze sjaal voor u maken. Mocht u interesse hiervoor hebben dan kunt u via het contactformulier uw wensen aangeven.

invoeg

KvK: Matou staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam, nummer: 62398083

BTW nr: NL130200219B02

Adres: Uiterwaardenstraat 56-2
1079CB  AMSTERDAM

Mobiel: 06 -127 588 13